Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

59 getuigen op proces over doodslag in Middelkerke

59 getuigen op proces over doodslag in Middelkerke

Nieuws
07/04/2020

Emmanuël V. bood zich op zaterdagavond 14 oktober 2017 aan bij de politie van Middelkerke. De beschuldigde verklaarde dat hij een avond eerder zijn partner had vermoord, maar benadrukte tegenover de agenten vooral een snijwonde aan zijn rechterhand. Even later werd het levenloze lichaam van Miriam Van Poel aangetroffen in haar appartement op de hoek van de Jean Van Hinsberghstraat en de Leopoldlaan. De vrouw uit Haaltert was in haar tweede verblijf met drie messteken in de rug en twee in de borst om het leven gebracht

Ondanks zijn spontane bekentenis duurde het nog twee maanden vooraleer V. verklaringen wilde afleggen over de feiten. De Middelkerkenaar vond dat zijn partner te veel tijd en energie besteedde aan haar activiteiten bij seniorenvereniging OKRA. Een kleine week voor de fatale steekpartij kwam de beschuldigde ook erg jaloers uit de hoek, omdat het slachtoffer in zijn ogen op een feest te innig met een andere man had gedanst.

Die bewuste 13 oktober 2017 was het volgens V. de bedoelingen om de plooien binnen de relatie glad te strijken. De beschuldigde beweert echter dat Miriam Van Poel hem die avond tijdens een nieuwe discussie aanviel met een mes. Naar eigen zeggen wilde hij zich dus enkel verdedigen door het mes af te nemen en terug te steken. Mogelijk zal de beschuldigde op het proces dus uitlokking of zelfs wettige zelfverdediging inroepen. Naar een mogelijk motief blijft het dus gissen.

Coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen werd de preliminaire zitting van maandag 30 maart schriftelijk afgehandeld. Op basis van de lijsten van de verschillende partijen besliste voorzitter Willem De Pauw uiteindelijk om 59 getuigen op te roepen. Op het assisenproces zal Emmanuël V. verdedigd worden door meester Kris Vincke. De nabestaanden van Miriam Van Poel worden bijgestaan door meester Jef Vermassen en zijn medewerkers. Caroline Verschuere, substituut bij de Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen, neemt voor het eerst de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat op dinsdag 9 juni om 14 uur verder met de samenstelling van de volksjury. Vrijdagnamiddag 12 juni zal de procureur-generaal haar akte van beschuldiging voorlezen. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdag 18 juni verwacht. Voor doodslag riskeert Emmanuël V. 30 jaar opsluiting.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga