Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

400 (!) jaar oud kanon opgegraven in Wenduine

400 (!) jaar oud kanon opgegraven in Wenduine

Nieuws
08/10/2020

Het kanon is gisteren ontdekt bij ontmijningswerken op het strand in Wenduine. Daar zijn al vaker springtuigen en oorlogsmunitie ontdekt en tot ontploffing gebracht. Maar deze keer is de vondst dus wel uitzonderlijk. Het kanon is naar het VLIZ gebracht, het Vlaams Instituut voor de Zee. Daar zullen archeologen het nu bestuderen.

Archeologen willen onder meer achterhalen waar het kanon vandaan komt, mogelijk komt het van een schip dat destijds gestrand is. Er is wel enkele jaren geleden een gelijkaardig kanon gevonden in Oostende, het is wellicht uit diezelfde periode.

Van welk soort schip het kanon afkomstig is, is nog niet duidelijk. "In die tijd was bijna elk schip bewapend. Dat was nodig voor bescherming omdat het gevaarlijk was op zee", zegt Sven Van Haelst van het VLIZ. De archeologische dienst van het VLIZ zal het kanon nu reinigen en conserveren. Pas dan zullen jaartallen of merktekens zichtbaar worden. Het proces kan tot twee jaar in beslag nemen. Daarna wordt nog beslist of het kanon in een museum wordt geplaatst.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kanon van 400 jaar oud gevonden op strand Wenduine #wenduine #dehaan #dekust

Een bericht dat is gedeeld door @ inwenduine op

 

Auteurs: 
Redactie

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox