Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

37 maanden cel gevraagd voor brandstichting in flatgebouw

37 maanden cel gevraagd voor brandstichting in flatgebouw

Nieuws
05/06/2020

B.D. ontkent de feiten, maar kampt volgens de verdediging met psychoses. Het openbaar ministerie vorderde 37 maanden effectieve gevangenisstraf.

Op 28 oktober 2018 werd de brandweer opgeroepen voor een hevige brand in de Honoré Borgersstraat in Oostende. Het vuur was ontstaan in het appartement op de derde verdieping. De bewuste flat van B.D. brandde helemaal uit, terwijl de rest van het gebouw aanzienlijke rook- en waterschade opliep. De branddeskundige stelde vier brandhaarden vast, waardoor een accidentele oorzaak onmiddellijk werd uitgesloten. De bewoonster verklaarde nochtans dat ze de flat zeker niet opzettelijk in brand had gestoken. D. was naar eigen zeggen in slaap gevallen in de zetel, die volgens haar te dicht bij het haardvuur stond. Het parket benadrukte echter dat de beklaagde als enige aanwezig was in het appartement. "Het is dus alleen mevrouw die het kan gedaan hebben", aldus procureur Emilie Lingier.

De verdediging plaatste grote vraagtekens bij het verslag van de gerechtspsychiater. Volgens meester Maya Vanden Bogaerde kampt D. niet alleen met een hardnekkige drugs- en alcoholverslaving, maar ook vaak met psychoses. "Het is echt zeer ernstig, ze beseft zelf niet hoe erg het is." De advocate en de bewindvoerder van de beklaagde vroegen dan ook om een andere gerechtspsychiater aan te stellen. Die zal volgens hen alleen maar kunnen vaststellen dat D. ontoerekeningsvatbaar is, wat tot een internering zou leiden. Ondergeschikt werd de vrijspraak gepleit.

De rechter doet uitspraak op 25 juni.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga