Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

250 zieke bomen gekapt in Zuidschote

250 zieke bomen gekapt in Zuidschote

Nieuws
07/11/2019

De ‘essenziekte’ zorgt ervoor dat heel wat bomen in het dorp Zuidschote momenteel moeten worden gekapt. Meer dan de helft van de bomen in de Lotzstraat, Middelstraat en Grenadiersstraat zijn zwaar aangetast of zijn zelfs bijna dood.

De essenziekte (Chalara fraxinea) is een schimmel die via het blad de boom infecteert en deze geleidelijk aan doet afsterven. In de beginfase van de aantasting zijn de gevolgen voor de boom nog beperkt, je ziet alleen dorre bladeren. In een meer gevorderd stadium sterven de takken en de volledige kruin af. Vooral jongere essen zijn gevoelig aan de schimmel.

Gevaarlijk

De zieke bomen laten staan is gevaarlijk; ze kunnen bijvoorbeeld takken verliezen of bij storm omvallen. Ook al zien de mooie bomen er op het eerste gezicht dus niet ziek uit.

Na overleg met de het Regionaal Landschap Westhoek, Milieuraad en Natuurpunt heeft Stad Ieper beslist de bomen in één keer te kappen.

Deze winter nog worden er nieuwe boompjes aangeplant. Er zal een nieuwe bomenrij met 22 haagbeuken aangeplant worden in de Grenadiersstraat en 222 nieuwe esdoorns en wintereiken in de Middelstraat.

Auteurs: 
Redactie