Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

138 trajectcontroles in West-Vlaanderen (maar ze werken niet allemaal)

138 trajectcontroles in West-Vlaanderen (maar ze werken niet allemaal)

Nieuws
15/03/2023

Technische mankementen, niet wettelijk?

Ook in Brugge werkt geen enkel van de drie trajectcontroles. Dat wil Annick Lambrecht (Vooruit) aankaarten. Ze vroeg informatie op bij de bevoegde minister Peeters (Open VLD).

De trajectcontrole in de Maalse Steenweg is geïnstalleerd, maar door een reeks technische mankementen werkt ze nog niet. Een andere, op de Torhoutse Steenweg, is aangelegd over twee politiezones en loopt over twee verschillende snelheidsregimes, tegen het advies van politie en stadsbestuur in. Daardoor stelt zich de vraag of de controle wel wettelijk is. Aan de Dudzeelse Steenweg zijn de werken aangevat, maar is de timing nog niet gekend.

Amper 54 geïnstalleerd

Of een trajectcontrole al dan niet actief is voor snelheidshandhaving, wordt bepaald door de federale wegpolitie (snelwegen) of door de lokale politiediensten (gewestwegen). AWV plaatst de installaties en zorgt dat ze technisch klaar zijn, maar is niet bevoegd voor de operationele uitbating zoals de activering van de snelheidshandhaving.

In West-Vlaanderen zijn er 138 gecontroleerde trajecten. 54 daarvan zijn geïnstalleerd. 32 in uitvoering en 52 in voorbereiding. Vlaams minister Lydia Peeters: “Trajectcontroles zijn een concrete en doeltreffende maatregel in de strijd tegen ongevallen door overdreven snelheid. De grootschalige uitrol moet ook helpen in de sensibilisering rond het belang van onaangepaste of overdreven snelheid, ook op plaatsen waar er niet gecontroleerd wordt. Enkel zo kan een duurzame mentaliteitswijziging ontstaan.”

Auteurs: